Usame bin Ladin Mevdudi’nin eseri’!

Le Point Dergisi’ne konuşan Rouen Üniversitesi Din Uzmanı Prof. Rollet, “İslamiyet’te, şiddet yok. Teröristler, El-Benna, Seyyid Kutub, Mevdudi gibi insanların fikirlerini pratiğe döktüler ve bugünkü radikal gruplar oluştu” dedi.

 

PARİS – ABD’deki saldırılarla ilgili olarak bir numaralı şüpheli durumunda bulunan Suudi asıllı terörist Usame bin Ladin, bilim adamlarının inceleme konusu oldu. Fransa’daki Rouen Üniversitesi Politika ve Din Uzmanı ünlü Fransız Profesör Jacques Rollet, Le Point dergisinin “İslamiyet” konusundaki sorularına ilginç cevaplar verdi. ‘İslamiyet’ten ziyade ‘İslami terör’ benzetmesine dair görüşlerini açıklayan Profesör Rollet, Le Point dergisinin “İslamiyet bir şiddet dini midir?” şeklindeki soruyu şöyle cevapladı: “Her şeyden önce bu sorunun cevabının kesinlikle ‘Hayır’ olduğunu belirteyim.” Rollet, “İslamiyet şiddeti bünyesinde kesinlikle taşımaz. İslamiyet’te şiddete yer yoktur. Gerçekte İslamiyet kendi kanunları çerçevesinde (Kur’an-ı Kerim’e göre) Hıristiyan ve Yahudi dininde olanların haklarına bile devamlı saygı gösterir. Nitekim Tevbe Suresi’nde bu husus teyid edilmektedir” dedi. Rollet’in diğer sorulara verdiği cevaplar ise şöyle: – Kur’an bir Müslüman için ne anlama gelir? Rollet: Kur’an-ı Kerim direkt olarak Allah’ın sözleridir. Kur’an bir Müslüman için hayat felsefesidir. Hayatın düzenlenmesi anlamı taşır. Katolikler’de Teslis inancı var, İslamiyet’te ise teslis ve Vatikan yani ruhbanlık yoktur. Ancak Şiilik’te ‘aracı’ olarak ‘Ayetullahlar’ vardır. Fakat Sünnilik’te bu da yoktur. İslam dünyasının büyük çoğunluğu da Sünnidir. Yedinci yüzyıldan sonra gelen üçyüz yıl içinde İslamiyet bütün dünyada çok yayıldı. – Siyasal İslam, ne demektir? Rollet: Hasan El-Benna 1920 yıllarında, Mısır’da Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nı kurdu. Talebesi Seyyid Kutub tarafından İslamiyet ile siyaset bir araya getirilmeye çalışıldı. İşlediği fikirlerle İslam militanları oluşmasına zemin hazırladı. Hasan el Benna ve Seyyid Kutub, bu çalışmalarında 14. yüzyılda Suriye’de yaşayan İbn-i Teymiye’nin fikirlerini referans aldılar. Yörüngelerini buna göre çizdiler. Daha sonra İslamiyet’in genel çerçevesini aşan ‘radikal’ akımın babalarından birisi olarak kabul edilen Pakistanlı yazar ve siyaset adamı El-Mevdudi ise, Seyyid Kutub ve El-Benna’nın fikirlerini geliştirerek pratiğe yönlendirdi. Böylece, bugün İslam dünyasından olduğunu iddia eden Ladin ve grubu gibi radikal grupların ve terörizmin oluşmasına zemin hazırladı.

 

Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/Genel/a124681.aspx

 

 

Share.

Leave A Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version